Dragi starši,

najprej se želimo iskreno zahvaliti vsem, ki ste se udeležili našega predavanja o uravnoteženi uporabi zaslonov pri otrocih. Vaša prisotnost je izraz vaše zavezanosti k ustvarjanju zdravega in uravnoteženega okolja za vaše otroke, kar je ključnega pomena za njihov celostni razvoj.

Na predavanju smo obravnavali številne pomembne vidike rabe zaslonov, ki vplivajo na otrokov razvoj in dobro počutje. Spoznali smo, kako je ključno ohranjati konsistentnost in doslednost pri postavljanju pravil ter omejitev glede uporabe zaslonov. S tem lahko zagotovimo, da bo njihova raba zaslonov uravnotežena, produktivna in kreativna, kar je ključno za razvoj njihovih interesov, spretnosti in navad.

Poudarili smo tudi pomen pozitivnih spodbud pri oblikovanju zdravih navad uporabe zaslonov ter kako lahko skupni čas brez zaslonov obogati otrokov vsakdanjik s številnimi aktivnostmi, kot so igre, branje, ustvarjanje in gibanje.

V skladu z dogovorom vam prilagam tudi seznam koristnih povezav, ki vam lahko pomagajo pri nadaljnjem raziskovanju in implementaciji smernic glede rabe zaslonov pri otrocih. Verjamem, da boste lahko s pridobljenim znanjem in viri še bolj uspešno vzgajali otroke v svetu nenehnih digitalnih sprememb.

Skupaj zmoremo ustvariti varno, zdravo in izpolnjeno otroštvo za naše najmlajše.

S spoštovanjem,

Janja Srebrnič, svetovalna delavka

Koristne povezave

Nacionalne smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih (https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/zasloni)

Zdravniška zbornica Slovenije – Kakovostne spletne vsebine za otroke (https://www.zdravniskazbornica.si/informacije-publikacije-in-analize/zasloni/kvalitetne-vsebine)

Safe.si – Priporočeni čas uporabe zaslonov pri otrocih(https://safe.si/starsi/priporoceni-cas-uporabe-zaslonov-pri-otrocih)  

Safe.si – Vzgoja za internet – priročnik za starše (https://safe.si/gradiva/gradiva-za-starse/vzgoja-za-internet-prirocnik-za-starse)

Safe.si – „Mami, a mi daš telefon?“ priročnik za starše (https://safe.si/sites/default/files/uporaba_interneta_-_prirocnik_za_starse_web.pdf)

Center Šteker – Priročnik za starše (https://steker.si/clanki/prirocnika-za-strokovne-delavce-in-starse/)

Dostopnost