V Tednu otroka,  je v našem vrtcu potekal izjemno pester in živahen program, poln nepozabnih doživetij, ki so tako otroke, kot vzgojiteljice, navdali z navdušenjem in veseljem. Slogan letošnjega tedna otroka se je glasil: » Otrok, nepopisan list.«. V začetku tedna nas je obiskala pravljičarka Metka Lipnik, ki je otroke očarala s pripovedovanjem čudovitih pravljic. Popeljala jih je v svet domišljije, kjer so skozi njene zgodbe potovali v daljne dežele in se spoznavali, z najrazličnejšimi pravljičnimi junaki.

Skupini Sovic in Pikapolonic je obiskala farmacevtka Urška iz Lekarne Slivnica, ki je otrokom na zanimiv in razumljiv način predstavila, delo farmacevta. S pomočjo preprostih in praktičnih primerov, je otrokom pojasnila, da je poklic farmacevta zelo pomemben, saj skrbi za naše zdravje in pravilno uporabo zdravil. Letošnja tema je bila posebej osredotočena na pomembno sporočilo, da zdravila niso bombončki. S tem smo želeli otroke poučiti o odgovorni uporabi zdravil, da se jih sme uporabljati izključno za zdravljenje, v točno določenih odmerkih in vedno pod nadzorom odraslih .

Sledil je čarovniško obarvan dan. Otroci so se preizkusili v izvajanju preprostih znanstvenih poskusov, ki so jih spodbudili k razmišljanju, raziskovanju in odkrivanju naravnih pojavov. S preprostimi materiali so raziskovali zakonitosti fizike in kemije, kar jih je popolnoma prevzelo. Skozi igro in eksperimentiranje, so se učili o vzrokih in posledicah, razvijali svojo radovednost ter na zabaven način širili svoje znanje.

Otroci iz skupine Sovic, so se odpravili na prijeten in sproščujoč pohod do vrtca v Hočah. Pot jih je vodila skozi slikovito naravo, kjer so otroci opazovali spremembe v naravi, v vrtcu Hoče, pa so preživeli čudovito dopoldne, ob igranju z vrstniki. Otroci iz skupine Žabic, pa so spoznavali in občutili jesen v bližnjem gozdičku.

Doživeli smo pravo pustolovščino, ko smo v sodelovanju s PGD Hotinja vas, organizirali gasilsko vajo. Otroci so z veliko vnemo sodelovali pri evakuaciji in se ob tem učili, o ključnem pomenu varnosti v primeru požara. Nato je sledil vrhunec dneva – prikaz gašenja požara in ogled gasilskega vozila, ki je otroke popolnoma navdušil. Gasilci so jim prijazno pokazali svoje delo, kar je pri otrocih vzbudilo še večje zanimanje, za njihov poklic. Poklic gasilke, sta temeljito predstavili tudi vzgojiteljici Simona in Petra, ki sta Čebelice in Metulje, za eno dopoldne spremenili v čisto prave gasilke in gasilce. Vzgojiteljica Simona, je poskrbela tudi za glasbene vragolije in spoznavanje instrumentov ter nas naučila novo pesem.

Ooo, pa tudi kuhali smo! Otroci iz skupine Pikapolonic so se sladkali z mafini. Otroci so z veseljem sodelovali pri pripravi sestavin, mešanju testa in polnjenju modelčkov, hkrati pa so se skozi praktično delo učili osnov kuhanja ter spoznavali različne sestavine. Otroci iz skupini Žabic, pa so pripravili in se razvajali z bučno juho. In to še ni vse. Konec tedna smo zaključili čisto jesensko. Ob toplem soncu in vročem kostanju. Na ta dogodek, so otroci iz skupin Pikapolonic in Sovic, povabili svoje dedke in babice. Za dobro družbo je bilo poskrbljeno, kostanje pa je vrhunsko napekel Lukasov dedek Emil.

Teden otroka je bil tako poln veselja, igre, novih spoznanj in druženja, kar je vsem sodelujočim prineslo obilico lepih trenutkov. In ne nazadnje, dodobra smo »popisali« list!

Zapisali:

Natalija Domadovnik in Katarina Helbl

Fotografije:

Dostopnost